Popis
Sumak je zrnitý prášek temně červené až nachové barvy, umletý ze sušených plodů (palice) stromu a keře škumpy koželužské, domácí nejen v Evropě jako okrasný strom, ale především kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. V Čechách některé druhy škump rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Sumak podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům, obsahuje také velké množství vitamínů. Je vhodné jej přidávat do tučných jídel. Sumach má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Sumak se využívá podobně jako citrónová šťáva nebo ocet, hodí se tedy k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sumakem se sypou rožněné pokrmy, hodí se také do jogurtů. Bohatě se využívané do marinád na grilovaná masa. Je výborný i do zeleninových pokrmů. Výborně se hodí na rožněná masa, nebo mleté karbanátky.
Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni, je však známý již velmi dlouho.
Staří Římané například používali sumach až do doby, než se do Evropy dostaly citrony. Vojáci a gladiátoři zase sumak používali na zastavení krvácení při zraněních v boji. Rudě červený sumakový prášek vozili i námořníci na plachetnicích při dalekých plavbách a pojídali ho při prvních příznacích kurdějí a jiných onemocnění způsobených nedostatkem vitamínů.
Náš tip
Sumak lze využít i bez tepelné úpravy. Jednoduše jím posypte již hotové grilované maso a jeho nepatrně nakyslá, příjemná chuť dodá Vašemu pokrmu opět nový rozměr.
ZEMĚ PŮVODU: Turecko
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.