Popis
Listy mají svěží, organicky-mýdlovou chuť a výborně se hodí do thajského curry, vietnamského Pho (nudlové polévky), ale také do peruánského Ceviche (syrová ryba s citronem a koriandrem). Využívají se i do nakládané zeleniny a hub, hodí se k přípravě jehněčího masa a ryb. Lze ho využít do marinád na vepřové a hovězí maso. Zelené lístky koriandru dochutí i dozdobí zeleninové saláty. Semínka mají naproti tomu kořeněno-dřevité aroma se sladko-peprným tónem, která se hodí stejně dobře do perníku nebo jablečného kompotu jako i do indického curry. V něm tvoří lístky a semínka také dobrou kombinaci. Pokud se člověk přece stane milovníkem koriandru, rychle pochopí, proč si zbytek světa mimo evropské hranice tohoto koření tolik cení. Koriandr je tak mnohostranně použitelný jako jinak téměř žádné koření.
Koriandr přispívá k lepšímu trávení a čaj z koriandru přispívá ke zmírnění potíží při nadýmání a pocitech plnosti. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a působí příznivě na trávení. Obklady z koriandru jsou dobré při revmatických bolestech kloubů.
Náš tip
Ragú z rajčat, brambor a cukety
Budeme potřebovat: 1 lžička mletého koriandru, 5 brambor, muškátový květ, 1 cuketa, kardamon, celý kmín, 2 cibule, 5 rajčat, 2 lžičky mletého koriandru, špetka chilli
Brambory, cuketu a rajčaty pokrájíme na kostky, cibuli nahrubo. Osmažíme celý kmín a koriandr, až praskají. Přidáme muškátový květ, chilli, cibuli a osmahneme. Přidáme brambory a cuketu, vmícháme rajčata a osolíme. Směs dusíme, a nakonec posypeme mletým kardamonem.
Cizrna na rajčatech
Budeme potřebovat: 3 hrnky cizrny, 1ks cibule, olej, koriandr mletý, kurkuma, pepř mletý, zeleninový vývar, rajčata 500 g, bazalka, česnek 3 str., zakysaná smetana, petrželka
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme naklíčenou cizrnu, koření (dle chuti), zeleninový vývar a dusíme do poloměkka. Potom přidáme pokrájená rajčata a vaříme do měkka. Před podáváním vmícháme kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.
ZEMĚ PŮVODU: Turecko
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.