Popis
Tradiční perský nugát je jedním z nejstarších a nejkrásnějších světových cukrovinek. Může být také jedním ze světově nejvíce neobvyklých pochoutek.
Běžně známý jako gaz, tento luxusní nugát původem z Isfahánu, provincie ve středním Íránu byl tak ohromný, že město bylo dvakrát zvoleno za hlavní město Persie. Jméno gaz pochází z Perského gaz-angebin, což znamená „míza z angebinu“. Angebin je druh divokého tamarisk stromu, který roste v horách Zagros v Isfahánu. Gaz je občas považován za mízu tohoto stromu. Gaz se také nazývá mana, právě jako jídlo poslané z nebe v Abrahámových textech.
Před mnoha sty lety botanici zjistily, že tato mana není mízou ze stromu. A opravdu nepochází z nebe. Místo toho, je výměškem hmyzu, nazývající se tamarisk mana. Tento hmyz žije asi rok a celý svůj život stráví na stejném stromu tamarisku. Samičky produkují gaz tím, že se na stromu krmí a pak ze svého těla uvolňují mléčnou, sladkou a hustou kapalinu, která se zachytává na trnech stromu. Tento gaz na vzduchu potom vysychá a mění se v tuhou látku.
Gaz v podobě nitek se sklízí od srpna do poloviny října. Sběrací stroje mlátí do keřů, nebo keře protřepávají a sbírají popadaný gaz do roztáhnutého oblečení na zemi nebo do misek ze zvířecích kůží. Gaz následně prochází sítem, aby se oddělily nežádoucí elementy, jako jsou listy stromů a horniny.
Nyní nastává čas, aby se do toho vložili cukráři. Suchý gaz se vaří, aby se stal opět tekutým a potom se natahuje. Protože sklizeň je náročná na pracovní sílu a poptávka převyšuje výrobu, tak je gaz drahý. Aby se snížila cena gazu, cukráři velmi často mísí stejné množství cukru a gazu. Zatímco gaz je měkký a lepkavý, mísí se s bílkem a přísadami pocházejícími z Íránu, jako jsou ovoce, ořechy a koření. Recepty v rodinách jsou předávány po generacích, přičemž přesné složení je chráněno tajemstvím.
Podle starodávného způsobu se gaz servíruje v kulatých kusech o průměru asi 5 cm a tloušťce do 2,5 cm. Moderním způsobem je servírování nugátu nakrájeného na menší obdélníčky. Přestože mnoho moderních receptů na nugát nahrazuje cukr a kukuřičný sirup za gaz, rozdíl v chuti není příliš výrazný. Sladká příchuť nugátu v obou receptech zůstává jemná a lahodná.
V závislosti na použitých ingrediencích, perský nugát může mít růžovou chuť nebo pikantní, avšak štiplavý charakter. Gaz může mít různé barvy – může být bílý, nebo se může stát žlutým, přidáme-li koření jako je šafrán. Dokonce i s různými kombinacemi přísad zůstávají dvě věci vždy stejné u gazu: neobvyklá kvalita křehkosti, zvykání a nezaměnitelná sladká chuť, která pochází z přírodního vysokého obsahu fruktózy.
Oslavy, jako je Nowruz, perský nový rok, je spojen s gazem. Protože Nowruz připadá na jarní rovnodennost, vždy byla krásná oslava silně spojena s bohatstvím původních perských potravin, jako jsou ořechy a koření. Tento nugát je dokonalou cukrovinkou, která vyzdvihuje úchvatnou pestrost perských plodin a rostlin, protože je často vyrobena z lahodných pistácií a drahocenných íránských koření, jako je šafrán a kardamom. Během prázdnin v Nowruzu se navštěvují rodiny a přátelé navzájem ve svých domovech a zpravidla host nabízí svým hostům ovoce a sladkosti. Podává se sherbet (šuměnka) nebo čaj, gaz je oblíbenou pochoutkou. Gaz je velmi ceněný dar, protože pomáhá zajistit, aby domácnost měla dostatek občerstvení, aby obsloužila všechny návštěvníky.
Exotický a chutný, perský nugát je stejně tak chutný, jak vypadá. Toto tradiční cukroví, vyrobené ze vzácné medovice drobného hmyzu, bylo po staletí velice oblíbené. Okamžitá rozeznatelnost díky houbovité konzistenci a luxusní chuti, je gaz nebeskou cukrovinkou, kterou si můžete pochutnat s čajem a přáteli.Začátek formulářeKonec formuláře
Složení:
- Pistácie 40%
- Glukóza
- Bílek
- Manna
- Růžová voda
- Med
- Voda
Nutriční hodnoty:
Kalorie ve 100 g | 38,5 kcal |
Kalorie v 10 g | 3,8 kcal |
Kalorie tuku ve 100 g produktu | 95 kcal |
Kalorie tuku v 10 g produktu | 9,5 kcal |
Množství v 10 g | Denní hodnota | Množství ve 100 g | |
Celkový tuk | 1,06 | 16,36 | 10,64 |
Nasycené mastné kyseliny | 0,18 | 9 | 1,98 |
Trans masttné kyseliny | 0 | – | 0 |
Protein | 1,2 | – | 11,82 |
Karbohybráty | 7 | 23,34 | 70 |
Cukr | 5 | – | 50,6 |
Sodík | 3,6 | 1,59 | 38 |
ZEMĚ PŮVODU: Írán