Popis
Arganový olej je známý jako „Marocké zlato“, odsud se rozšířil do celého světa. Tento olej se získává z plodů polopouštního stromu nazývané argánie trnitá. Arganový olej se už po mnoho let používá v gastronomii, kosmetice a při léčbě různých onemocnění.
V gastronomii má arganový olej mnoho způsobů použití. Používá se stejným způsobem jako olivový olej pro teplou a studenou kuchyni. V Maroku se z něj nejčastěji připravují tradiční pokrmy jako Kuskus a Tádžín. Také slouží k přípravě dětmi velmi oblíbené medovo-oříškové pomazánky zvané Amlú, která kromě oleje obsahuje i med a drcené pražené mandle. Kulinářský arganový olej se ale v Maroku pojídá i ve své čisté podobě, a to způsobem, kdy se do něj namáčí čerstvě upečený chleba.
Používá se jako velice účinný prostředek v boji proti zvýšenému cholesterolu a glukóze v krvi, nadměrnému krevnímu tlaku. Pravidelné používání arganového oleje má preventivní účinky proti srdečním, cévním i rakovinným onemocněním.
- Bojuje proti vysokému cholesterolu – výrazně snižuje hodnoty „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů, a zároveň zvyšuje hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu
- Účinně působí proti vysokému krevnímu tlaku – chrání před kardiovaskulárními chorobami jako ateroskleróza
- Slouží jako prevence proti rakovinným onemocněním – prokazatelně brzdí vývoj rakovinných buněk
- Snižuje obsah cukru v krvi
ZEMĚ PŮVODU: Maroko