GAZ WHITE – PERSKÝ NUGÁT

550

Dostupné na objednávku

Kategorie:

Popis

Tradiční perský nugát je jedním z nejstarších a nejkrásnějších světových cukrovinek. Může být také jedním ze světově nejvíce neobvyklých pochoutek.

Běžně známý jako gaz, tento luxusní nugát původem z Isfahánu, provincie ve středním Íránu byl tak ohromný, že město bylo dvakrát zvoleno za hlavní město Persie. Jméno gaz pochází z Perského gaz-angebin, což znamená „míza z angebinu“. Angebin je druh divokého tamarisk stromu, který roste v horách Zagros v Isfahánu. Gaz je občas považován za mízu tohoto stromu. Gaz se také nazývá mana, právě jako jídlo poslané z nebe v Abrahámových textech.

Před mnoha sty lety botanici zjistily, že tato mana není mízou ze stromu. A opravdu nepochází z nebe. Místo toho, je výměškem hmyzu, nazývající se tamarisk mana. Tento hmyz žije asi rok a celý svůj život stráví na stejném stromu tamarisku. Samičky produkují gaz tím, že se na stromu krmí a pak ze svého těla uvolňují mléčnou, sladkou a hustou kapalinu, která se zachytává na trnech stromu. Tento gaz na vzduchu potom vysychá a mění se v tuhou látku.

Gaz v podobě nitek se sklízí od srpna do poloviny října. Sběrací stroje mlátí do keřů, nebo keře protřepávají a sbírají popadaný gaz do roztáhnutého oblečení na zemi nebo do misek ze zvířecích kůží. Gaz následně prochází sítem, aby se oddělily nežádoucí elementy, jako jsou listy stromů a horniny.

Nyní nastává čas, aby se do toho vložili cukráři. Suchý gaz se vaří, aby se stal opět tekutým a potom se natahuje. Protože sklizeň je náročná na pracovní sílu a poptávka převyšuje výrobu, tak je gaz drahý. Aby se snížila cena gazu, cukráři velmi často mísí stejné množství cukru a gazu. Zatímco gaz je měkký a lepkavý, mísí se s bílkem a přísadami pocházejícími z Íránu, jako jsou ovoce, ořechy a koření. Recepty v rodinách jsou předávány po generacích, přičemž přesné složení je chráněno tajemstvím.

Podle starodávného způsobu se gaz servíruje v kulatých kusech o průměru asi 5 cm a tloušťce do 2,5 cm. Moderním způsobem je servírování nugátu nakrájeného na menší obdélníčky. Přestože mnoho moderních receptů na nugát nahrazuje cukr a kukuřičný sirup za gaz, rozdíl v chuti není příliš výrazný. Sladká příchuť nugátu v obou receptech zůstává jemná a lahodná.

V závislosti na použitých ingrediencích, perský nugát může mít růžovou chuť nebo pikantní, avšak štiplavý charakter. Gaz může mít různé barvy – může být bílý, nebo se může stát žlutým, přidáme-li koření jako je šafrán. Dokonce i s různými kombinacemi přísad zůstávají dvě věci vždy stejné u gazu: neobvyklá kvalita křehkosti, zvykání a nezaměnitelná sladká chuť, která pochází z přírodního vysokého obsahu fruktózy.

Oslavy, jako je Nowruz, perský nový rok, je spojen s gazem. Protože Nowruz připadá na jarní rovnodennost, vždy byla krásná oslava silně spojena s bohatstvím původních perských potravin, jako jsou ořechy a koření. Tento nugát je dokonalou cukrovinkou, která vyzdvihuje úchvatnou pestrost perských plodin a rostlin, protože je často vyrobena z lahodných pistácií a drahocenných íránských koření, jako je šafrán a kardamom. Během prázdnin v Nowruzu se navštěvují rodiny a přátelé navzájem ve svých domovech a zpravidla host nabízí svým hostům ovoce a sladkosti. Podává se sherbet (šuměnka) nebo čaj, gaz je oblíbenou pochoutkou. Gaz je velmi ceněný dar, protože pomáhá zajistit, aby domácnost měla dostatek občerstvení, aby obsloužila všechny návštěvníky.

Exotický a chutný, perský nugát je stejně tak chutný, jak vypadá. Toto tradiční cukroví, vyrobené ze vzácné medovice drobného hmyzu, bylo po staletí velice oblíbené. Okamžitá rozeznatelnost díky houbovité konzistenci a luxusní chuti, je gaz nebeskou cukrovinkou, kterou si můžete pochutnat s čajem a přáteli.Začátek formulářeKonec formuláře

 

Složení:

  • Pistácie 40%
  • Glukóza
  • Bílek
  • Manna
  • Růžová voda
  • Med
  • Voda

 

Nutriční hodnoty:

Kalorie ve 100 g 38,5 kcal
Kalorie v 10 g 3,8 kcal
Kalorie tuku ve 100 g produktu 95 kcal
Kalorie tuku v 10 g produktu 9,5 kcal

 

Množství v 10 g Denní hodnota Množství ve 100 g
Celkový tuk 1,06 16,36 10,64
Nasycené mastné kyseliny 0,18 9 1,98
Trans masttné kyseliny 0 0
Protein 1,2 11,82
Karbohybráty 7 23,34 70
Cukr 5 50,6
Sodík 3,6 1,59 38

 

ZEMĚ PŮVODU: Írán