Suroviny na 4 porce
6 jablek, 100 g cukru, 200 ml bílého vína, 200-300 ml vody, 40 ml rumu, kousek celé skořice, 10 g čerstvého zázvoru, špetka šafránu, 3 žloutky, 1 lžíce bramborového škrobu, špetka soli
Postup
… je jemná a lahodná, zdánlivě připomíná dětskou výživu, nicméně je určená pro dospěláky a dítka z plenek odrostlá. Když ji ozdobíte kvítky sedmikrásek nebo levandule, pěkně se na vás z talíře usměje a je skvělým úvodem zámeckého menu.
Jablka nastrouháme i se slupkou. Do hrnce nasypeme cukr a rozpustíme jej na karamel, přidáme nastrouhaná jablka, promícháme a zalijeme vodou, vínem a rumem. Přidáme skořici, nastrouhaný zázvor a šafrán. Vaříme asi 20 minut.
Z polévky vyjmeme skořici, ponorným mixérem ji rozmixujeme nebo přepasírujeme přes hustý cedník. Polévku přivedeme opět k varu a vmícháme škrobovou moučku rozmíchanou v troše studené vody, povaříme asi 2 minuty, vmícháme žloutky, maličko osolíme a necháme krátce přejít varem. Polévku můžeme podávat jak teplou tak studenou, ozdobit ji můžeme kvítky sedmikrásek.
Přejeme dobrou chuť