Suroviny
2 menší kuřata, 200 g másla, citronová kůra, plocholistá petrželka, mořská sůl, čerstvý zázvor, 10° světlý ležák, 750 ml kuřecího vývaru, sušený zázvor, 2 citrony, 1 lžíce hladké mouky
vařená zelenina: 200 g brambor, 200 g mrkve, 200 g kořenové petržele, 200 g kedlubny, sůl, šafrán
Postup
Tento recept patří jednomu z nejvýznamnějších majitelů žlebského panství – knížeti Vincenci, který měl spolu se svou milovanou ženou Vilemínou zásadní podíl na jeho romantickém vzhledu. Kromě jiného roku 1851 vybudoval pod žlebským zámkem velký cukrovar (druhý pak v blízkých Slatiňanech).
Nastrouhanou citronovou kůru smícháme s nasekanou petrželkou a solí a v této směsi obalíme plátky másla, na které ještě nastrouháme čerstvý zázvor a ihned vsuneme pod kůži kuřat. Nožky svážeme, křídla obrátíme a podsuneme. Do pekáče vlijeme pivo, kuřecí vývar, sušený zázvor a dobře zamícháme. Do várky vložíme kuřata a ve vyhřáté troubě na 170 °C pečeme 1,5 hodiny. Kuře vyjmeme, slijeme většinu šťávy a dopečeme dozlatova. Slitou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme 1 lžící mouky, přidáme okrájený a na plátky nakrájený citron, provaříme a podle potřeby naředíme vařícím kuřecím vývarem nebo vodou.
Vařená zelenina: Očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu uvaříme na skus v osolené vodě se šafránem, podáváme jako přílohu.
Přejeme dobrou chuť