Suroviny
800 g vepřové panenky, 4 lžíce olivového oleje, 100 g mletých mandlí, snítka tymiánu, snítka petrželky, snítka oregana, 1 lžíce lanýžového oleje, čerstvě mletý pepř, maldonská sůl
kaštanové pyré: 600 g loupaných kaštanů, 200 ml bílého vína, 200 ml vody, 4 lžíce medu, sůl
červená řepa: 2 menší vařené červené řepy, 40 g másla, špetka šafránu, mletý pepř, sůl
omáčka: 200 ml 33% smetany, sůl
Postup
Výtečné sváteční jídlo! Doporučujeme následující načasování přípravy: 1. Příprava kaštanového pyré a současně redukujeme smetanu na omáčku, uchováme teplé, 2. opečení panenky, vložení do trouby, během pečení nakrájení a opečení červené řepy, 3. kompletace a servis. Přejeme dobrou chuť!
Panenku očistíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Na pánvi ji opečeme ze všech stran, zprudka a krátce a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme asi 10 minut dorůžova. Poté vyjmeme a nakrájíme na válečky široké asi 4 cm.
Mandle na sucho opražíme a ještě horké smícháme se sekanými bylinkami a lanýžovým olejem. V této směsi obalíme hotové válečky panenky.
Kaštany vložíme do hrnce a zalijeme vodou a vínem. Vaříme doměkka. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Na závěr vmícháme med.
Řepu nakrájíme na osminky a orestujeme na másle společně s šafránem. Osolíme a opepříme.
Smetanu nalijeme do rendlíku a svaříme na ⅓ množství, trochu osolíme.
Přejeme dobrou chuť