Vepřová panenka v mandlovo-bylinkové krustě, kaštanové pyré a šafránová červená řepa

Suroviny

800 g vepřové panenky, 4 lžíce olivového oleje, 100 g mletých mandlí, snítka tymiánu, snítka petrželky, snítka oregana, 1 lžíce lanýžového oleje, čerstvě mletý pepř, maldonská sůl

kaštanové pyré: 600 g loupaných kaštanů, 200 ml bílého vína, 200 ml vody, 4 lžíce medu, sůl

červená řepa: 2 menší vařené červené řepy, 40 g másla, špetka šafránu, mletý pepř, sůl

omáčka: 200 ml 33% smetany, sůl

Postup

Výtečné sváteční jídlo! Doporučujeme následující načasování přípravy: 1. Příprava kaštanového pyré a současně redukujeme smetanu na omáčku, uchováme teplé, 2. opečení panenky, vložení do trouby, během pečení nakrájení a opečení červené řepy, 3. kompletace a servis. Přejeme dobrou chuť!

Panenku očistíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Na pánvi ji opečeme ze všech stran, zprudka a krátce a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme asi 10 minut dorůžova. Poté vyjmeme a nakrájíme na válečky široké asi 4 cm.

Mandle na sucho opražíme a ještě horké smícháme se sekanými bylinkami a lanýžovým olejem. V této směsi obalíme hotové válečky panenky.

Kaštany vložíme do hrnce a zalijeme vodou a vínem. Vaříme doměkka. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Na závěr vmícháme med.

Řepu nakrájíme na osminky a orestujeme na másle společně s šafránem. Osolíme a opepříme.

Smetanu nalijeme do rendlíku a svaříme na ⅓ množství, trochu osolíme.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *