Tenké plátky bůčku s hruškovým chutney

Suroviny na 4 porce

500 g libového bůčku bez kůže, 50 g sladké chilli omáčky, 50 ml oleje, 40 g strouhaného čerstvého zázvoru, svazek koriandru, sůl

hruškové chutney: 1 větší cibule, 30 ml olivového oleje, špetka šafránu, 1 chilli paprička, 30 g cukru, 2 větší hrušky, 100 g dýně hokaido, 50 ml bílého vína, 1 citron

Postup

Pro milovníky masa je toto jídlo pikantní delikatesou, perfektně padnoucí do sychravých podzimních dnů. Chilli omáčku smícháme s olejem, nastrouhaným zázvorem, sekaným koriandrem a solí. Bůček marinádou důkladně ze všech stran potřeme a necháme, ideálně přes noc, odležet. Poté vložíme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě na 120 °C asi hodinu. Pečený bůček krájíme na tenké plátky a podáváme s chutney (viz níže).

Hruškové chutney: Veškerou zeleninu a hrušky očistíme a nakrájíme nadrobno. Na olivovém oleji osmahneme nejprve cibuli dosklovata, vmícháme šafrán, nasekanou chilli papričku, zasypeme cukrem, když zkaramelizuje, zalijeme vínem a citronovou šťávou, vložíme nakrájené hrušky a dýni. Necháme pozvolna rozdusit do povidlové konzistence (v případě potřeby podlijeme vínem), odstavíme a vychladíme.

Chutney můžeme podávat nejen k pečeným masům, ale i k paštikám a sýrům.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *