Suroviny
salpicon: 600 g předního hovězího masa, hrst divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list, jalovec), 100 ml jablečného octa, 1 červená, cibule, 1 jarní cibulka, 3 malé chilli papričky, hrst nasekané máty peprné, výběr listových salátů nebo mladé kopřivy, špenát či luční lístky, sůl, čerstvý pepř
omáčka: 4 jablka, 100 g másla, 2 badyány, 6 hřebíčků, 1 lžička mleté skořice, 250 ml bílého vína, 100 ml medu, špetka šafránu, sůl
Postup
Pod pojmem salpikon rozumějte pokrm, ve kterém jsou maso či jiné suroviny nakrájené na kostičky a přelité omáčkou. Filipův salpikon z hovězího masa je vskutku vynikající předkrm, ve kterém se mísí jemně pikantní chutě cibulek a chilli se zelenými saláty. Po koření voňavá, příjemně navinulá omáčka díky šafránu získá ještě na větší atraktivnosti.
1. Maso uvaříme v osolené a kořeněné vodě doměkka a necháme vychladnout.
2. Chili papričky opečeme prudce na oleji až do černa, necháme zapařit a poté oloupeme.
3. Studené maso rozkrájíme na malé drobné kostky, přidáme nasekané cibulky, mátu a drobně nakrájené oloupané chili papričky.
4. Vše zastříkneme octem, osolíme a dobře promícháme. Necháme vychladit.
5. Jablka i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme je na rozpálené máslo, přidáme koření, špetku soli, zalijeme vínem a dusíme do mírného zhoustnutí. Podle chuti dosladíme medem a taktéž necháme vychladit.
6. Salpikon podáváme na listových salátech, s exotickou omáčkou a pečivem.
Přejeme dobrou chuť