Šafránový vaječný likér

Suroviny na 4 porce

500 ml plnotučného mléka, 200 ml smetany na vaření, 2 bobkové listy, ½ pomeranče, 2 proužky pomerančové kůry, 2 lžičky šafránu, 3 lžičky světlé melasy nebo medu, 7 vajec, 150 ml bílého rumu, 1 muškátový oříšek, nastrouhaný

Postup

Mléko a smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme bobkový list, pomerančovou kůru, šafrán a melasu a necháme na mírném plamení vařit zhruba 10 minut. Scedíme přes sítko.

Vejce rozšleháme v žáruvzdorné misce a pomalu do nich vléváme mléčnou směs. Mísu postavíme na rendlík s horkou vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, mírně vodní lázeň zahříváme, směs občas promícháme, až zhoustne. Odstavíme ji z plamene a zamícháme do ní rum. Rozlijeme do láhví, necháme vychladnout, zavíčkujeme a uložíme do lednice alespoň na 8 hodin. Podáváme na ledu posypané strouhaným muškátovým oříškem. V lednici vydrží až dva týdny.

Nepijte více než 200 ml denně.

Náš tip: Vejce, které si přinesete v papírovém obalu, doma přendejte do plastového, protože v papírovém obalu se množí bakterie. Ukládejte je špičkou dolů. Na tupé části se nacházejí póry, kterými do vejce vchází kyslík. Vejce uchovávejte spíše ve vyšších patrech lednice, kde je 5–8 °C

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *