Šafránové uzlíky s náplní z vanilkového másla

Suroviny

50 g droždí, 5 dl mléka, 1 g šafránu, 200 g másla v pokojové teplotě, 1 vejce, 2 dl cukru, 1 čaj. lžičku soli, 15 dl mouky(přibližně), plech na pečení, papír na pečení, utěrka

Postup

  1. Rozdrobte droždí do mísy
  2.  Ohřejte mléko (na 37°C) a zalijte jím droždí.
  3.  Máslo nakrájejte na kousky a přidejte do teplého mléka.Mléko nalijte na droždí a zamíchejte.
  4. Do směsi vyklepněte celá vejce, přisypte cukr a sůl.
  5. Zapracujte po malých dávkách mouku a vypracujtehladké těsto. Nevadí, když bude trochu lepit. Díky šafránu bude těsto rychleji vysychat, nedávejte proto příliš mouky.
  6. Nechte těsto 30 minut kynout. Během kynutípřipravte náplň. Smíchejte máslos cukrem a vanilkovým cukrem.
  7. Zahřejte troubu na 200°C.
  8. Těsto prohněťte a rozdělte na dvě poloviny.
  9. Těsto rozválejte, naneste na něj vanilkové máslo.Pláty těsta přeložte na půl.
  10. Pláty rozkrájejte na pruhy široké asi 2 cm a smotejte jedo tvaru uzlíku
  11. Plech na pečení vyložte papírem na pečení.Na plech naskládejte uzlíky a zakryjte je utěrkou. Takto je nechte dalších 30 minut kynout.
  12. Mezitím si připravte posyp. Smíchejte cukrs potravinářským barvivem vaší volby. Pokud by byl cukr příliš mokrý, usušte ho rychle na plechu v troubě.
  13. Uzlíky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem.
  14. Pečte dozlatova (asi 8 minut)

Náš tip: Uzlíky budou krásně vonět, pokud do másla přimícháte i strouhanou pomerančovou kůru.

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *