Suroviny na 2 porce
1 hrnek rýže (kulatozrnné), 2 dl bílého polosladkého vína, olivový olej, máslo, drůbeží vývar, parmazán, šafrán (1g balení), šalotka (cibule), pepř, sůl
Postup
Na pánev dáme olivový olej a nakrájíme na jemno šalotku (cibuli) a dáme do pánve. Až šalotka zesklovatí, přidáme rýži. Nejlépe kulatozrnnou, vhodnou na rizoto, má hodně škrobu a rizoto je pak krásně krémové. Rýži necháme trochu osmažit. Přidáme pepř a sůl.
Potom přidáme 2 dl bílého vína, vyhněte se vínům s přívlastkem. Stačí obyčejné suché nebo polosladké víno.
Pak přidáme šafrán.
Až se víno vypaří, začneme podlévat vývarem. Tak dlouho, dokud rýže nebude na povrchu krásně jemná a vláčná a uvnitř lehce křupavá.
Sporák vypneme, přidáme plátek másla a nastrouhaný parmazán. Jemně ho vmícháme a necháme pod pokličkou chvilku odpočinout. Mezitím připravíme talíře.
Rizoto dáme na talíř, lehce ještě pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
Přejeme dobrou chuť
Suroviny na 2 porce
200 g rýže na rizoto, 0,5l horký vývar (masový nebo zeleninový), 60 g máslo (nebo 30 g másla a olej na smažení), 60 g sýr grana padano či parmezán, cibule – půlka nakrájená na kostičky, šafrán
Postup
Ve sklenici s trochou vlažné vody nebo vývaru rozpustíme cca 6 snítek podrceného šafránu
Ve vyšším hrnci na oleji nebo másle rozehřejeme cibulku a na mírném ohni lehce osmahneme
Zvýšíme teplotu a přidáme (nepropláchnutou) rýži, kterou necháme osmažit, aby se z ní nevyvařil škrob. Rýži smažíme asi 5 minut a občas ji promícháme
Postupně přiléváme vývar – po malých sběračkách a za stálého míchání počkáme, až ho rýže většinu vstřebá. Zpočátku to jde velmi rychle.
V druhé polovině vaření asi po 10 minutách přidáme „rozpuštěný“ šafrán který dodá rizotu nádhernou zlatou barvu a chuť.
Přilíváme vývar a vaříme rýži asi 20 minut.
Nakonec odstavíme z ohně, vmícháme zbytek (asi 30g) másla a sýr
Podáváme
Přejeme dobrou chuť