Šafránové měsíčky

Suroviny na 70 kousků

Těsto: 300 g hladké mouky, 1 polévková lžíce mletého máku, 1 malá dózička šafránu (asi 20 lístečků), 1 polévková lžíce pomerančové šťávy, 100 g moučkového cukru, 1 bílek, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 bio velkého pomeranče, 200 g másla

Náplň: 150 g marcipánové masy, 70 g pomerančové marmelády (hladké bez kůry) nebo použijte meruňkovou přes sítko, 2 polévkové lžíce Cointreau likéru

Na zdobení: 100 g moučkového cukru, 1-2 polévkové lžíce pomerančového džusu, strouhaná kůra z 1 bio pomeranče, jedlé zlaté flitry nebo kuličky

Postup

Na pracovní plochu dejte mák a mouku, přidejte moučkový cukr, sůl a pomerančovou kůru. Do důlku dejte bílek a pomerančovou šťávu, ve které jste před tím rozpustili šafrán. Máslo nakrájejte na kousky a vidličkou ukrajujte hobliny a opatrně s ostatními surovinami vypracujte v hladké těsto. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut odpočinout, můžete zpracovávat i další den.

Odpočinuté těsto vyválejte asi do 4 mm tloušťky a vykrajujte měsíčky nebo hvězdičky. Pokládáme na pečicím papírem vyložený anebo tukem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Nechte vychladnout. Nastrouhejte marcipánovou hmotu, přidejte marmeládu, likér a vymíchejte do hladka. Jednotlivé měsíčky plníme a slepujeme, přičemž marcipán dáváme jen do středu a lehce přiklopíme druhou částí cukroví. Hotové pomažeme cukrovou glazurou umíchanou do hladka s pomerančovou kůrou. Pokud chcete, aby glazura nebyla zbarvená, přidejte místo pomerančové šťávy likér Cointreau. Nechte polevu dobře zaschnout, před zaschnutím ji můžete ještě ozdobit zlatými jedlými flitry.

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *