Suroviny na 70 kousků
Těsto: 300 g hladké mouky, 1 polévková lžíce mletého máku, 1 malá dózička šafránu (asi 20 lístečků), 1 polévková lžíce pomerančové šťávy, 100 g moučkového cukru, 1 bílek, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 bio velkého pomeranče, 200 g másla
Náplň: 150 g marcipánové masy, 70 g pomerančové marmelády (hladké bez kůry) nebo použijte meruňkovou přes sítko, 2 polévkové lžíce Cointreau likéru
Na zdobení: 100 g moučkového cukru, 1-2 polévkové lžíce pomerančového džusu, strouhaná kůra z 1 bio pomeranče, jedlé zlaté flitry nebo kuličky
Postup
Na pracovní plochu dejte mák a mouku, přidejte moučkový cukr, sůl a pomerančovou kůru. Do důlku dejte bílek a pomerančovou šťávu, ve které jste před tím rozpustili šafrán. Máslo nakrájejte na kousky a vidličkou ukrajujte hobliny a opatrně s ostatními surovinami vypracujte v hladké těsto. Zabalte do folie a nechte minimálně 30 minut odpočinout, můžete zpracovávat i další den.
Odpočinuté těsto vyválejte asi do 4 mm tloušťky a vykrajujte měsíčky nebo hvězdičky. Pokládáme na pečicím papírem vyložený anebo tukem vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Nechte vychladnout. Nastrouhejte marcipánovou hmotu, přidejte marmeládu, likér a vymíchejte do hladka. Jednotlivé měsíčky plníme a slepujeme, přičemž marcipán dáváme jen do středu a lehce přiklopíme druhou částí cukroví. Hotové pomažeme cukrovou glazurou umíchanou do hladka s pomerančovou kůrou. Pokud chcete, aby glazura nebyla zbarvená, přidejte místo pomerančové šťávy likér Cointreau. Nechte polevu dobře zaschnout, před zaschnutím ji můžete ještě ozdobit zlatými jedlými flitry.
Přejeme dobrou chuť