Suroviny na 6 porcí
pomeranč 1 ks, med 50 g, šafránová vlákna 1/2 lžičky, bílý vinný ocet 1 lžíce, voda asi 300 ml, kuřecí prsní řízky 1 kg, olivový olej 4 lžíce, malé fenykly, nakrájené na tenké plátky 2 bulvy, čerstvý koriandr 15 g, čerstvá bazalka 15 g, čerstvá máta 15 g, čerstvá citronová šťáva 2 lžíce, červená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky 1 ks, česnek jemně nasekaný 1 stroužek, sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C, plynovou na stupeň 6). Z pomeranče odstraňte na obou vrcholech plátek silný zhruba 1 cm a zbytek pomeranče nakrájejte na 12 klínků. Neloupejte ho, ale odstraňte případné pecičky.
Klínky pomeranče dejte do rendlíku s medem, šafránem, octem a takovým množstvím vody, aby byly těsně zalité. Přiveďte k varu a vařte na mírném stupni zhruba 1 hodinu. Na konci byste měli mít měkký pomeranč a asi 3 lžíce hustého sirupu; během vaření kontrolujte, kolik tekutiny v rendlíku zbývá, a případně přidejte trochu vody. Pomeranč se sirupem rozmixujte na hladkou, mírně tekutou pastu (opět může být potřeba trochu vody přidat).
Kuřecí maso smíchejte s polovinou olivového oleje, důkladně osolte a v grilovací pánvi, rozehřáté na velmi vysokou teplotu, ho opékejte zhruba 2 minuty na každé straně, aby se zatáhlo a aby se na něm vytvořily pěkné připečené proužky. Opečené maso dejte do pekáče a pekáč vložte na 15 až 20 minut do trouby. Maso by mělo být propečené, ale zůstat šťavnaté.
Nechte maso vychladnout tak, aby se s ním dalo pracovat, a roztrhejte je rukama na poměrně velké kusy. Maso dejte do velké mísy, přelijte polovinou pomerančové pasty a dobře promíchejte. (Druhou polovinu můžete uchovávat několik dnů v chladničce a ochucovat jí třeba tučné ryby, jako je makrela nebo losos.) Do salátu přidejte zbývající suroviny včetně zbývajícího olivového oleje a opatrně promíchejte. Ochutnejte, případně přidejte trochu soli, pepře, olivového oleje nebo citronové šťávy.
Přejeme dobrou chuť