Suroviny
230 ml plnotučného mléka, 1 g šafránu, 25 g čerstvých kvasnic, 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 1 malá uvařená brambora o váze asi 100 g, 60 g třtinového cukru, 4 žloutky, jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citronu, 50 g kandované pomerančové kůry, špetka soli, 120 g rozpuštěného a zchladlého másla, hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 rozšlehané vejce na potření
Postup
- V hrnci ohřejte mléko na teplotu 37 stupňů (aby bylo jen vlažné). Přidejte rozdrobené kvasnice, 1 lžíci cukru, 1 lžíci hladké mouky a šafrán. Metličkou prošlehejte, aby v tekutině nebyly kousky, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte vzejít kvásek (trvá to asi 15 minut).
- Do velké mísy dejte obě mouky, najemno nastrouhanou bramboru, kvásek, cukr, žloutky, citronovou a kandovanou kůru a sůl a vařečkou vše smíchejte. Přidejte máslo a opět propracujte. Nakonec už těsto dodělejte rukama, pořádně ho prohněťte, aby bylo hladké a aby moc nelepilo.
- S moukou opatrně, moc jí nepřidávejte, aby vánočka nebyla suchá. Naopak čím méně mouky použijete, tím bude nadýchanější a vláčnější.
- Těsto podsypejte moukou, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na devět částí, z každé vyválejte asi 30 cm dlouhý pruh a vánočku zapleťte podle obrázku. Každé patro k tomu předchozímu trochu přimáčkněte, aby se neodlepilo během pečení.
- Vánočku nechejte ještě asi 20 minut kynout, poté ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte ořechy, ty doporučuji trochu vmáčknout do těsta.
- Pečte 15 minut na 200 stupňů a pak dopékejte asi 30-40 minut na 150 stupňů, podle toho, jak silně peče vaše trouba. Po upečení nechejte vychladnout a pak pocukrujte.
Přejeme dobrou chuť
