Šafránová rýže s ostružinami, pistáciovými a smíšenými bylinkami

Suroviny na 6 porcí

2 ½ lžíce / 40 g nesoleného másla, 2 šálky / 360 g rýže basmati (opláchnuté studenou vodou a dobře vysušené), 2 šálky / 560 ml vroucí vody, 1 lžička šafránových pestíků namočených ve 3 polévkových lžicích vařící vody po dobu 30 minut, ¼ šálku / 40 g sušených ostružin (několik minut namočených ve vroucí vodě se špetkou cukru), 30 g hrubě nasekaného kopru, 20 g hrubě nasekaného chervilu, 10 g hrubě nasekaného estrogenu
½ šálku / 60 g smažených nebo lehce opečených drcenéných nesolených pistácií, sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Postup

Toto jídlo je inspirováno „shirin polo“, oslavou rýžového jídla íránské židovské komunity. Originál zahrnuje kandovanou pomerančovou kůru, višní, brusinky a mandle a často se podává na svatbách. Používáme plody dřišťálu, iránská stěžejní surovina, abychom dosáhli sladkokyselého účineku, ale naše rýže není v žádném případě velmi sladká. Můžete snadno přidat brusinky, nakrájené sušené meruňky, nebo dokonce nakrájené datle, pokud chcete zdůraznit sladkost. To by bylo velmi v souladu s citlivostí iráckých, iránských a severoafrických Židů, kteří milují míchání sladké s pikantní chutí.

Alternativně můžete udělat zjednodušenou verzi baghali polo, která je inspirovanou iránským rýžovým pokrmem. Jednoduše vynechate dřišťál a pistácie,  a přidáte uvařené fava fazole se slupkou.

„Dřišťál jsou malé drahokamy podobné sušeným sladkokyselým íránským bobulím, které se začali používat ve velkém.  Jejich intenzivní ostrost zdůrazňuje další příchutě v jídle a dodává nádhernou „dramatičnost“. Jsou k dispozici na internetu nebo z iránských a některých středně východních obchodů. Pokud je nemůžete sehnat, můžeme je nahradit rybízem namočeným v malém citronovém džusu. Podávejte tuto rýži s pečeným kuřecím masem nebo s krocanem a cuketovými hamburgery se zelenou cibulkou a kmínem.“

Máslo roztíráme ve středním kastrolu a mícháme s rýži, ujistěte se, že zrna jsou dobře obalené máslem. Přidejte vroucí vodu, 1 lžičku soli a bílý pepř. Dobře promíchejte, zakryjte těsně přiléhajícím víkem a nechte vařit 15 minut na velmi nízkém ohni. Nepokoušejte se odkrýt pánev; rýže musí řádně projít párou.
 
Odstraňte pánev s rýží z ohně- veškerá voda bude absorbována rýží – a nalijte šafránovou vodu přes jednu stranu rýže, která pokryje asi čtvrtinu povrchu, zbylý většinový zůstane bílý. Okamžitě zakryjte pánev čajovou utěrkou a těsně uzavřete víkem. Ponechte stranou po dobu 5 až 10 minut.
 
Použijte velkou lžičku, abyste odstranili bílou část rýže do velké promíchavající mísy a promíchejte jej vidličkou. Vysušte dřištál a promíchejte je, přidejte bylinky a většinu pistácií, a nechte stranou jako oblohu. Dobře promíchejte. Šafránovou rýži promíchejte vidličkou a jemně ji položte na bílou rýži. Nepromíchavejte – nechcete, aby bílé zrnka byly obarvená žlutou barvou. Ochutnejte a upravte koření. Dejte rýži na mělkou mísu a zbývající pistácie položte nahoru. Podáváme teplé, nebo pokojové teploty.
 

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *