Suroviny na 6 porcí
2 ½ lžíce / 40 g nesoleného másla, 2 šálky / 360 g rýže basmati (opláchnuté studenou vodou a dobře vysušené), 2 šálky / 560 ml vroucí vody, 1 lžička šafránových pestíků namočených ve 3 polévkových lžicích vařící vody po dobu 30 minut, ¼ šálku / 40 g sušených ostružin (několik minut namočených ve vroucí vodě se špetkou cukru), 30 g hrubě nasekaného kopru, 20 g hrubě nasekaného chervilu, 10 g hrubě nasekaného estrogenu
½ šálku / 60 g smažených nebo lehce opečených drcenéných nesolených pistácií, sůl a čerstvě mletý bílý pepř
Postup
Toto jídlo je inspirováno „shirin polo“, oslavou rýžového jídla íránské židovské komunity. Originál zahrnuje kandovanou pomerančovou kůru, višní, brusinky a mandle a často se podává na svatbách. Používáme plody dřišťálu, iránská stěžejní surovina, abychom dosáhli sladkokyselého účineku, ale naše rýže není v žádném případě velmi sladká. Můžete snadno přidat brusinky, nakrájené sušené meruňky, nebo dokonce nakrájené datle, pokud chcete zdůraznit sladkost. To by bylo velmi v souladu s citlivostí iráckých, iránských a severoafrických Židů, kteří milují míchání sladké s pikantní chutí.
Alternativně můžete udělat zjednodušenou verzi baghali polo, která je inspirovanou iránským rýžovým pokrmem. Jednoduše vynechate dřišťál a pistácie, a přidáte uvařené fava fazole se slupkou.
„Dřišťál jsou malé drahokamy podobné sušeným sladkokyselým íránským bobulím, které se začali používat ve velkém. Jejich intenzivní ostrost zdůrazňuje další příchutě v jídle a dodává nádhernou „dramatičnost“. Jsou k dispozici na internetu nebo z iránských a některých středně východních obchodů. Pokud je nemůžete sehnat, můžeme je nahradit rybízem namočeným v malém citronovém džusu. Podávejte tuto rýži s pečeným kuřecím masem nebo s krocanem a cuketovými hamburgery se zelenou cibulkou a kmínem.“
Přejeme dobrou chuť