Šafránová rýže s kuřetem a paprikami

Suroviny na 4 porce

špetku šafránu (asi 12 nitek), 6 lžic teplé vody, 2 lžíce olivového oleje, 600 g masa z kuřecích prsíček,  nakrájeného na malé kousky, 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného, 2 středně velké cibule, 3 stroužky česneku, 1 červenou papriku, šťávu z 1 citronu nebo limetky, 100 ml suchého bílého vína, 130 ml drůbežího vývaru, 250 g rýže typu basmati, 100 g mraženého hrášku, sůl a pepř

Postup

Šafrán zalijte v misce teplou vodou a nitky pomocí lžičky pomačkejte, aby se rychleji uvolnilo barvivo a vůně. Nechte stranou. Cibuli nakrájejte na plátky, česnek jemně nasekejte, papriku očistěte a nakrájejte na tenké proužky.
V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, vsypte kuřecí maso a při vyšší teplotě ho ze všech stran osmahněte. Vyjměte a uchovejte v teple.
V tomtéž kastrolu teď osmažte cibuli a česnek, posypané tymiánem. Jakmile zezlátnou, přilijte citronovou šťávu. Snižte teplotu a vsypte papriku. Smažte pět minut, pak zalijte vínem i vývarem, osolte, opepřete a vraťte do kastrolu maso. Vařte šest minut.
Mezitím uvařte rýži podle návodu na obalu a sceďte. Přisypte ji do kastrolu, zakapejte šafránovým výluhem a posypte hráškem. Nemíchejte, přikryjte a tři minuty vařte. Pak teprve promíchejte a podávejte.

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *