Polévka s dýní Hokaido a šafránem

Suroviny na 3-4 porce

200 g očištěné mrkve, 100 g cibule, 400 g dýně „Hokaido“, 150 g bílého zelí, 1 200 ml kvalitní vody, 1 kostka bujónu „Würzl“, 1 lžička koření „Horalka“, ½ lžičky mletého kmínu, 1 rovná lžička majoránky, na špičku nože mletého nového koření, na špičku nože koření „Like safran“ (šafrán s kurkumou), 1 lžička sojové omáčky „Tamari“, 1 rovná lžička rýžového „misa“, 1 lžička řepkového panenského oleje, mořská sůl, čerstvá nebo mražená petrželka

Postup

Celá příprava zabere kolem 25 minut. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli též očistíme a nakrájíme na drobnější kousky. Zelí nakrájíme na menší čtverečky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme asi tak 700 ml vody a dáme vařit společně s mletým kmínem a kořením Horalka a mořskou solí.

Asi po 10 minutách varu přidáme na kostky nakrájenou dýni Hokaido, přilijeme 500 ml vařící vody a přidáme mleté nové koření, majoránku a kořeni „Like safran“. Pakliže toto koření, které lze zakoupit v Řecku, nemáte, použijte kurkumu a trochu pravého šafránu.

Polévku přivedeme zpět k varu a pak ji vaříme mírným varem přikrytou pokličkou s dírkou. Od varu bude dýně měkká za 10–15 minut.

Do hotové polévky kápneme sojovou omáčku a pak ji částečně, asi tak z jedné třetiny rozmixujeme ponorným mixérem nebo klasickým mixérem v nádobě. To ale musíme chvíli počkat, až prochladne. V umělohmotných nádobách se nedoporučuje mixovat vařící tekutinu.

Při mixování přidáme lžičku pasty  rýžového misa, kterým dodáme polévce mnoho cenných enzymů. Rozmixovaná zelenina polévku zahustí a nyní ji jen dochutíme sekanou petrželovou natí a kvalitním panenským řepkovým olejem, který se velice dobře hodí do polévek, dodává jim osobitou příchuť.

Dle nutnosti přihřejeme, servírujeme a pochutnáváme si.

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *