Pečený květák se šafránem, cizrnou, hrozinkami a granátovým jablkem

Suroviny

1 větší květák, 1 červená cibule, 1 plechovka cizrny, malá lžička sušeného šafránu, 5 lžic olivového oleje, 2 hrsti hrozinek, 1 sušený bobkový list, mořská sůl a čerstvě namletý pepř, 1 granátové jablko, hrst plocholisté petrželky

Postup

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Květák omyjeme, odstraníme zelené listy, rozebereme na růžičky a dáme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli, hrozinky, okapanou cizrnu a okapaný šafrán, který jsme předtím zalili trochou horké vody. Přidáme bobkový list a dobře osolíme a opepříme. Zalijeme olivovým olejem a vše důkladně promícháme, květák v oleji doslova vykoupeme. Přendáme směs do ohnivzdorné misky, rovnoměrně rozprostřeme a přikryjeme alobalem.

Vložíme do trouby péct na 40 minut, v polovině pečení směs protřepeme a opětovně zakryjeme a dáme dopéct. Mezitím si rozkrojíme granátové jablko, půlku jablka otočíme zrníčky nad větší mísu a poklepeme rázně na jeho slupku vařečkou a necháme vypadat granátová zrníčka. Odstraníme z mísy případnou bílou dužinu. Upečený květák hojně posypeme nasekanou petrželkou a ozdobíme granátovým jablkem. Podáváme jako hlavní jídlo nebo jako sytou přílohu.

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *