Suroviny na 1 porci
kulatozrnná rýže na paellu 125 g, rybí vývar 0,2 l, kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l, cibule krájená najemno 50 g, stroužek česneku, červené papriky a zelené papriky 100 g, drcená rajčata 50 g, mušle slávky 6 ks, mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g, krevety velké 3-5 ks, bílé víno 1 polévková lžíce, sůl a pepř, šafrán, lžička sladké papriky, olivový olej 1 polévková lžíce
Postup
Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.
Přejeme dobrou chuť