Norská bujabéza

Suroviny

½ chilli papričky (nasekat), 2 stroužky česneku (nasekat najemno), 1 mrkev (nakrájet na kolečka), ½ fenyklu (na nudličky), 1 velká cibule (na klínky), olivový olej, šafrán, konzerva drcených rajčat, rybí vývar, světlý ležák, sůl, královský krab, slávky, kousek lososa, nakládané papriky v oleji, blanšírované krevety

Postup

Kromě oblíbených norských krémových rybích polévek Siv-Hilda ráda vaří i polévku na způsob bujabézy. Silný rybí vývar plný rybího masa a mořských plodů je velmi posilňující.

Do hrnce vlijeme olivový olej – na něm osmahneme chilli a česnek, přidáme mrkev s cibulí, fenykl, opět osmahneme, přidáme špetku šafránu, osmahneme, vlijeme rajčata, orestujeme, zalijeme rybím vývarem a vaříme 2 hodiny.

Krabí nohy v kloubech rozkrojíme, vyjmeme maso, které ponecháme stranou a skelet vložíme do vývaru. Z filetu lososa stáhneme kůži a maso nakrájíme na menší kostky.

Nakládanou papriku nakrájíme na nudličky, vložíme do polévky, zalijeme pivem, přidáme lososa, slávky, opatrně zamícháme, povaříme 3 minuty a servírujeme. Krabí maso vložíme minutu před dokončením.

Do talíře vkládáme krevety, zalijeme vařící polévkou a servírujeme.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *