Suroviny na 4 porce
4 tvrdší hrušky, 100 g krupicového cukru, 2 špetky šafránu, 2 snítky máty, 100 ml bílého vína, 200 ml vody, 4 hřebíčky, kousek celé skořice, 1 citrón
Postup
Hruškový kompot by měl být velmi dobře vychlazený. Fascinující je vůně i chuť exotického koření ve spojení s bílým vínem, cukrem a citronem. Jak jednoduché, tak lahodné.
V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vínem a vodou.
Přivedeme k varu, přidáme koření a necháme alespoň pět minut vařit.
Hrušky oloupeme a nakrájíme na středně velké kusy. Vložíme do rozvaru a vaříme asi deset minut do poloměkka. Těsně před koncem varu přidáme na jemné nudličky nasekanou mátu. Necháme zchladnout, dochutíme citrónovou šťávou a podáváme v miskách.
Přejeme dobrou chuť