Marseillská bouillabaisse

Suroviny

2 cibule, směs ryb (ropušnice, kambala, treska), rybí kosti, 1 hlavička česneku, 2 rajčata, 1 velký čerstvý fenykl, suché fenyklové stonky, olivový olej, voda, rybí vývar, sladká mletá paprika, šafrán, šafránový prášek, pastis, 2 brambory, sůl

na podávání: aioli, rouille, bagety

omáčka rouille: 2 červené pečené papriky bez slupky, 3 žloutky, 1 vařený brambor, 
1 dl panenského olivového oleje, 
špetka šafránu, 2–3 stroužky česneku, mletý pepř, 
sůl

Postup

Cibule nakrájíme nahrubo, hlavičku česneku rozkrojíme napůl, rajčata a fenykl nakrájíme na větší kusy. Ve velkém hrnci rozpálíme olivový olej, vložíme zeleninu a 5 minut opékáme, vložíme rybí kosti, suché fenyklové stonky, orestujeme, zalijeme pastisem, oflambujeme, zalijeme vodou, ochutíme sladkou mletou paprikou a šafránem, vaříme 3−4 hodiny. Hotový vývar přepasírujeme, dochutíme solí, případně ještě pastisem, vložíme očištěné celé ryby, oškrábané a nakrájené brambory na silnější plátky. Vaříme asi 15 minut, až jsou ryby a brambory vařené. Z polévky vyjmeme ryby a brambory, rozložíme na tác. Silný vývar servírujeme zvlášť, každý si nabere ryb podle chuti, doplníme nepostradatelnými omáčkami aioli, rouille a bagetou.

Omáčku rouille: Papriky potřeme olejem a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté vyjmeme a vložíme zapařit do pytlíku. Vyjmeme, oloupeme a vložíme bez semínek a stopky do hluboké misky.

Přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme do hladka.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *