Suroviny na 6 porcí
1 kg brambory, 1 lžička mletého šafránu, olivový olej, sůl, naťová cibulka na ozdobení
Postup
Středně velké brambory oloupeme a nakrájíme na půlky, větší brambory nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do hrnce, osolíme a přidáme půlku množství mletého šafránu.¨Nyní brambory zalijeme vařící vodou tak, aby byly ponořené asi do 3/4. Přivedeme je k varu a prudce povaříme asi 7 minut. Potom brambory slijeme a přikryjeme na 2 minuty pokličkou. Po uplynutí doby hrncem několikrát zatřeseme. Okraje brambor se roztřepí.
Druhý díl šafránu rozetřeme s olejem.
Na silnější plech nalijeme olivový olej a vložíme do horké trouby na horní rošt. Jakmile je olej rozpálený rozložíme na něj protřepané brambory. Nyní je na plechu potřeme šafránovým olejem a pečeme asi 40 minut v horké troubě při 220 °C . Brambory jsou krásně zlatavé a křupavé.
Používáme je pro slavnostní příležitosti jako přílohu k pečeným masům, nebo jako samostatný pokrm se zeleninou jako vegetariánskou pochoutku.
Křupavé šafránové brambory výborně chutnají posypané jarní cibulkou.
Přejeme dobrou chuť