Krocaní a cuketové burgery se zelenou cibulí a kmínem

Suroviny na 4-6 porcí, na 18 burgerů

500 g mletého krocanu, 1 velká hrubě strouhaná cuketa  (méně než 2 šálky / 200 g celkem), 3 zelené cibule nakrájené na tenké plátky, 1 velké vejce z volného výběhu, 2 lžíce nasekané máty, 2 lžíce nasekaného koriandru, 2 stroužky drceného česneku, , 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička soli, ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ½ lžičky kajenského pepře, asi 6 ½ lžíce / 100 ml slunečnicového oleje na smažení.

Zakysaná smetana a omáčka ze sumaku: ménší ½ šálku / 100 g kysané smetany, menší ⅔ šálku / 150 g řeckého jogurtu, 1 lžička strouhaného citrónu, 1 polévková lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 malý nadrcený stroužek česneku, ½ lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce sumaku, ½ lžičky soli, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

Nejprve vyrobte kyselou omáčku vložením všech surovin do malé misky. Dobře promíchejte a odložte, nebo nechte chladit, dokud není potřeba.

Předehřejte troubu na 220 °C. Ve velké misce promýchejte všechny přísady pro masové kuličky kromě slunečnicového oleje. Rukama promíchejte a pak tvarujte asi na 18 hamburgerů, každý o hmotnosti asi 45 g.

Na frytovací pánev  nalijte dostatek slunečnicového oleje, abyste vytvořili vrstvu o tloušťce 2 mm na dně pánve. Zahřejte na středním ohni až do rozpáleného stavu a potom osmažte masové kuličky v dávkách na všech stranách. Vařte každou dávku asi 4 minuty, dle potřeby přidávejte olej, až do zlatohnědé barvy.

Osmažené masové kuličky opatrně přeneste na pečící plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby po dobu 5 až 7 minut, nebo dokud se nedopečou . Podáváme za tepla, nebo za pokojé teploty s omáčkou přelitou přes kraj nebo po kraji.

Přejeme dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *