Suroviny na 4 porce
1 králík, 100 g špeku, sůl, mletý zázvor, olej, 2 velké cibule, 2 stroužky česneku, 250 ml bílého vína a voda na podlití
zadělávané kedlubny: 2 kedlubny, 30 g másla, lžíce hladké mouky, 200 ml smetany, sůl, hrst petrželky
brambory: 4 brambory vařené ve slupce, máslo, sůl, šafrán
Postup
Jemné králičí maso provoněné špalíčky slaniny s křehkou kedlubnou a brambory ochucenými vzácným šafránem je pokrmem hodným k servírování na sváteční stůl.
Králíka naporcujeme, prošpikujeme a osolíme, opepříme, poprášíme mletým zázvorem. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku dosklovata, přidáme česnek, osmahneme, poté vložíme porce králíka, opečeme je ze všech stran, podlijeme vínem a vložíme do trouby. Pečeme doměkka, zpočátku zakryté, během pečení podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Na závěr odklopíme a dopečeme dozlatova.
Zadělávané kedlubny: Očištěné kedlubny nakrájíme na menší kostky nebo plátky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme smetanou, provaříme, poté dochutíme solí a jemně sekanou petrželovou natí.
Brambory: Oloupané brambory opečeme na másle, osolíme, jemně ochutíme šafránem (toho dáváme skutečně jako šafránu).
Přejeme dobrou chuť