Králík na cibuli a šafránu

Suroviny na 4 porce

4 králičí stehna, 100 g anglické slaniny vcelku, 1 lžíce sádla, 2 cibule, 10 kuliček celého pepře, 6 hřebíčků, 6 bobkových listů, lžička sušeného tymiánu, sůl, 2 hrsti chlebové střídky, 200 ml černého piva, voda na podlití, špetka šafránu

Postup

Neuvěřitelně chutná je omáčka inspirovaná středověkým receptem. Základ tvoří špek a hojné množství cibule, navinulá chlebová střídka a hořko-sladká chuť černého piva dokážou po vzájemném prolnutí vytvořit téměř dokonalou chuť. K úplné dokonalosti chybí právě ta špetka či dvě pravého šafránu (Crocus sativus).

Očištěná králičí stehna prošpikujeme proužky špeku (50 g), osolíme, a opečeme na sádle z obou stran, stehna vyjmeme a na sádlo vložíme druhou část na kostičky nakrájeného špeku.

Špek vypečeme, přidáme cibuli, osmahneme dozlatova, vložíme koření, krátce osmahneme a do základu vrátíme zpět maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zahustíme chlebovou střídkou namočenou v černém pivu, provaříme, ochutíme šafránem, vložíme zpět maso a prohřejeme.

Podáváme s chlebem.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *