Suroviny na 6 porcí
700 g ve slupce vařených a oloupaných brambor, 100 g cibule, hrst petrželky kudrnky, snítka tymiánu, špetka šafránu, 100 g přepuštěného másla, 600 ml zeleninového vývaru, 200 + 200 ml smetany na šlehání, 200 g filátek pstruha, 1 citrón, 30 g lososového kaviáru, panenský olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl
Postup
Jemná delikátní polévka, kterou korunuje pár kuliček lososového kaviáru. Všechny přísady jsou v maximálním souznění a pěkně vás naladí ke konzumaci hlavního chodu.
1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Přepuštěné máslo rozpálíme, přidáme brambory, jemně nasekanou cibuli a orestujeme dozlatova. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, přidáme šafrán, sůl, pepř a vaříme asi 5 minut.
2. Polévku rozmixujeme, přidáme polovinu smetany a buď svaříme nebo naředíme. Polévka má mít krémovou konzistenci. Podle libosti ji můžeme dochutit citrónem.
3. Z filátek pstruha nakrájíme malé kousky, osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a opečeme na olivovém oleji pouze na straně kůže.
4. Bylinky nasekáme najemno a spolu s dobře vychlazenou šlehačkou vyšleháme.
5. Polévku nalijeme do talíře, na střed naskládáme kousky pečených pstruhů, přidáme bylinkovou šlehačku a ozdobíme kaviárem.
Přejeme dobrou chuť