Suroviny na 4-6 porcí
600 g polotvrdého kozího zrajícího sýru, olivový olej, mandlové lupínky
jablkové chutney: 4 lžíce krupicového cukru, 4 dl jablečného džusu, 1 dl bílého vína, 1 citron, 5 jablek, šafrán, med, sůl
salát: citron, olivový olej, snítka bazalky, mletý pepř, sůl, rukola
Postup
V Ivachnové jsme navštívili moderní výrobnu výtečných sýrů – kozích, ovčích i kravských. Sýrárna sousedí s restaurací, která nabízí jak tradiční slovenské speciality, tak výtečnou moderní kuchyni – a právě zde jsme vařili.
Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme jablečným džusem, bílým vínem, odvaříme, ochutíme citronovou šťávou, vložíme 4 oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka a podusíme asi 7 minut. Ochutíme medem, špetkou šafránu a soli.
Směs rozmixujeme, vmícháme do ni čerstvé, na drobné kostičky nakrájené jablíčko a necháme vychladit.
Z citronu, olivového oleje, nasekané bazalky, mletého pepře a soli vymícháme dresink, který těsně před podáváním lehce promícháme s rukolou.
Sýr nakrájíme na silnější plátky a na pár kapkách oleje jej z obou stran opečeme. Podáváme jej s jablečným chutney a salátem z rukoly.
Přejeme dobrou chuť