Suroviny na 4 porce
Kuře a marináda: kuře 2 ks, šafrán 1 špetka, trocha horké vody, citronová štáva 210 ml, bílý jogurt nebo zakysaná smetana 210 ml, olivový olej 210 ml, nakrájená petrželka s hladkými listy 140 g, nakrájený čerstvý zázvor 2 špetky, hrubá sůl 2 špetky, pepř černý 1 špetka, mletá kurkuma 1 špetka, cibule nakrájená na kolečka 1 ks
Šafranové máslo: šafrán 1 špetka, trochu horké vody, máslo 80 g, citronová štáva 40 ml, nakrájená petrželka s hladkými listy 40 g, čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Na ozdobu: citron nakrájený na dílky, červená cibule nakrájená na kolečka
Postup
Z vnitřků kuřat odstraňte tuk. Opláchněte je celá pod tekoucí studenou vodou, nechte je odkapat a osušte je kuchyňskou papírovou utěrkou. Kuře nakrájejte na 10 porcí.
Věnujte se marinádě. Ve velké míse prsty rozemněte šafrán. Přidejte vodu a nechte 5 minut stát. Přidejte citronovou šťávu, jogurt, olej, petrželku, zázvor, pepř, sůl a kurkumu. Vše míchejte, dokud se sůl nespojí se základem.
Porce kuřat vložte do velké nízké mísy, na ně naskládejte kolečka cibule. Lžící přes ně přelijte marinádu a přikryjte mikrotenovou fólií. Uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny. Nezapomeňte je několikrát otočit.
Dejte se do šafránového másla. Šafránová vlákna rozemněte v prstech do kastrůlku, zalijte vodou a nechte 5 minut odstát. Přidejte máslo, citronovou šťávu, petrželku a pepř a zahřívejte při střední teplotě, dokud se máslo docela nerozpustí.
Roztopte gril k přímému grilování na střední teplotu. Kartáčem rošt očistěte a potřete olejem. Porce ze stehen položte na gril jako první a to kůží dolů. Pečte je 1-2 minuty a pak stejným způsobem přidejte ostatní kousky. Všechny společně grilujte 5-6 minut, poté je obraťte, aby se nespálily. Možná vytékající tuk občas vzplane, v tom případě zachraňte porci před plameny a rychle ji dejte mimo ně. Poslední dvě minuty potírejte kuře šafránovým máslem.
Servírujte porce na talíře, ozdobte je petrželkou. Podávejte s nakrájeným citronem a plátky červené cibule.
Náš tip: Nejdřív maso grilujte kůží dolů. Tímto způsobem se tuk snadněji rozpustí, kůže se udělá dokřupava a také riziko vzplanutí tím snížíte. Buďte však ve střehu a v případě, že máte kuře v plamenech, hned je přemístěte na chladnější místo na grilu.
Přejeme dobrou chuť