Bouillabaisse (bujabéz) s omáčkou Rouille (rují)

Suroviny na 10 porcí

5 cl panenského olivového oleje, 2 fenykly, 1 cibule, 200 g rajského protlaku, 6 rajčat, 0,5 l bílého vína, 2,5 l rybího vývaru, 600 g rybího masa, 3 brambory nakrájené, 1 brambora celá, čerstvé bylinky, špetka šafránu, 2 dl pastisu, mletý pepř, sůl

omáčka rouille: 2 červené pečené papriky bez slupky, 3 žloutky, 1 vařený brambor, 1 dl panenského olivového oleje, špetka šafránu, 2–3 stroužky česneku, mletý pepř, sůl

vložka do polévky: krevety, mušle, rybí maso

Postup

Legendární francouzské polévka známá po celém světě pochází z Provence, z přístavního města Marseille. Dokonalá je s pouze s majonézovou omáčkou.

Fenykl a cibuli nakrájíme nahrubo. Na oleji orestujeme nejprve fenykl, pak cibuli, zpěníme dosklovata, zarestujeme protlak, přidáme na větší kusy nakrájená rajčata, zalijeme vínem a vývarem. Přidáme rybí maso, oškrábané brambory (tři nakrájíme, jednu ponecháme v celku), bylinky, šafrán a vaříme cca 40 minut. Celou bramboru vyjmeme a ponecháme stranou na přípravu omáčky rouille. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, procedíme přes husté síto a dochutíme solí, pepřem a pastisem. Už jen krátce provaříme. Podáváme s omáčkou rouille a kousky rybího masa či mořských plodů.

Omáčka rouille: Papriky potřeme olejem a vložíme do maximálně rozpálené trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté vyjmeme a vložíme zapařit do pytlíku. Vyjmeme, oloupeme a vložíme bez semínek a stopky do hluboké misky.
Přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme do hladka.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *