Suroviny na 3 porce
2 ks brambor, 1 ks velká mrkev, 500 ml zeleninový nebo rybí vývar, 100 ml smetana, 400 g mražená treska, podle chuti mletý černý pepř a sůl, 2 špetky šafránu, podle potřeby olej
Postup
Rybu necháme zpola rozmrazit, osolíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme a šikmo nakrájíme na tenké plátky a osušíme.
V hrnci na oleji orestujeme brambory a rybu, přilijeme vývar a zvolna uvaříme doměkka. Vše rozmixujeme, podle potřeby osolíme, opepříme a opět přivedeme k varu. Polévku zjemníme smetanou, ochutíme šafránem, necháme přejít varem a odstavíme.
Připravíme si chipsy z mrkve. Jemné lupínky mrkve zprudka opečeme na oleji dorůžova a necháme okapat na ubrousku.
Bílou polévku z tresky rozdělíme na porce a podáváme s mrkvovými smaženými lupínky.
Přejeme dobrou chuť