Šafranové bochánky

Suroviny

500 g bílé chlebové mouky, špetka mořské soli, 1 malá lžička mletého muškátového oříšku, 1 vrchovatá lžička sušeného rychleného droždí, 90 g pískového cukru, 2 špetky šafránu, 120 g másla, 160 g rozinek, 1 velké vejce, 100 ml vlažného mléka

Postup

Šafrán dáme do malé misky a zalijeme 4 lžícemi vařící vody a necháme 10 minut nebo i déle (třeba přes noc) louhovat.

Do mísy kuchyňského robotu si odvážíme mouku, sůl, cukr (2 lžíce si ponecháme na kvásek) a na kostičky nakrájené máslo. Vše pomalu mícháme metlou, dokud směs nebude mít texturu drobenky. Mezitím si připravíme kvásek. Do skleničky si odměříme asi 4 lžíce teplého mléka, přidáme 2 lžíce cukru, droždí a vše smícháme, zasypeme trochou mouky a necháme vzejít. Zbytek mléka rozšleháme s vajíčkem.

Do směsi mouky, másla a cukru pomalu přidáme rozinky a poté vlijeme kvásek a mléko s vajíčkem a nakonec šafrán i s nálevem. V kuchyňském robotu vyměníme metlu za hák na kynuté těsto a hněteme, dokud se těsto nebude lepit na okraje a bude pružné a elastické. Těsto přendáme na pracovní plochu, utvoříme váleček a odměříme 12 stejných kousků. Vytvarujeme do koule, mírně zmáčkneme a přendáme na papírem vyložený plech. Zakryjeme lehce naolejovanou fólií, přikryjeme teplou utěrkou a necháme vykynout do dvojnásobné velikosti. Předehřejeme si troubu na 220 °C a pečeme 15–20 minut, dokud bochánky nebudou zlatavě hnědé a na poklep nebudou znít dutě.

Přejeme dobrou chuť

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *