Suroviny
basmati nebo jiná dlouhozrnná rýže – 500 g, šafrán ½ lžičky brambory 2-3 ks, olej, sůl
Postup
Propláchněte rýží dvakrát ve studené vodě a poté nechte namočenou v teplé osolené vodě 30-60 minut, poté vodu přelijte přes cedník. Nalijte čistou vodu do nepřilnavého hrnce zhruba do poloviny a přiveďte k varu. Přidejte rýži a sůl dle chuti a pokračujte ve vaření, dokud rýže nezměkne. Přidejte olej a šafránový nálev (špetku šafránu rozdrťte a smíchejte v šálku s trochou horké vody). Na dno hrnce položte plátky brambor a přidejte rýži. Přes rýži přidejte několik lžic oleje Zakryjte a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Pokud dobu vaření o něco prodloužíte, na dně hrnce se vytvoří křupavá vrstva brambor a rýže.
Přejeme dobrou chuť