Grilovaný kozí sýr s jablkovým chutney

Suroviny na 4-6 porcí

600 g polotvrdého kozího zrajícího sýru, olivový olej, mandlové lupínky

jablkové chutney: 4 lžíce krupicového cukru, 4 dl jablečného džusu, 1 dl bílého vína, 1 citron, 5 jablek, šafrán, med, sůl

salát: citron, olivový olej, snítka bazalky, mletý pepř, sůl, rukola

Postup

V Ivachnové jsme navštívili moderní výrobnu výtečných sýrů – kozích, ovčích i kravských. Sýrárna sousedí s restaurací, která nabízí jak tradiční slovenské speciality, tak výtečnou moderní kuchyni – a právě zde jsme vařili.

Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme jablečným džusem, bílým vínem, odvaříme, ochutíme citronovou šťávou, vložíme 4 oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka a podusíme asi 7 minut. Ochutíme medem, špetkou šafránu a soli.

Směs rozmixujeme, vmícháme do ni čerstvé, na drobné kostičky nakrájené jablíčko a necháme vychladit.

Z citronu, olivového oleje, nasekané bazalky, mletého pepře a soli vymícháme dresink, který těsně před podáváním lehce promícháme s rukolou.

Sýr nakrájíme na silnější plátky a na pár kapkách oleje jej z obou stran opečeme. Podáváme jej s jablečným chutney a salátem z rukoly.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *