Filátka pstruha na datlovém másle a bramborové noky se šafránem a mátou

Suroviny na 4 porce

2 pstruzi po 500 g, 150 g másla, 200 g datlí, citronový pepř, sůl, citron na pokapání

bramborové noky se šafránem a mátou: 700 g ve slupce vařených oloupaných brambor, 40 g másla, špetka šafránu, snítka máty, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl

Postup

Kluci posadili (díky předkrmu) laťku pěkně vysoko. Ale dokážou ji zdolat, poněvadž tento pstruh, ve kterém se snoubí sladko-slané chutě, je famózní. Každý gurmán i gurmet zastříhá ušima nad nedostižnými šafránovými noky.

Pstruhy vyfiletujeme podélným řezem od hlavy k páteři. Filátka rozkrojíme a opepříme. Do pánve vložíme máslo a necháme rozpustit. Vypeckované datle nakrájíme na jemné nudličky, vložíme do másla a krátce restujeme. Po chvilce přidáme k datlím filátka pstruha a opečeme je pouze kůží dolů. Během pečení rybu přeléváme rozpuštěným máslem. Nakonec osolíme a zakápneme citronem.

Bramborové noky se šafránem a mátou: Máslo přepustíme, vložíme do něj šafrán a odstavíme z ohně. Mátu nasekáme, brambory nastrouháme na jemném struhadle, vlijeme přepuštěné máslo s šafránem, přidáme vejce, mouku, sůl a zpracujeme v hladké těsto. Z těsta tvarujeme noky, které vkládáme do vařící osolené vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch.

Na tvarování noků vám nabízíme čtyři způsoby. Jsou uvedeny od toho nejjednoduššího k nejobtížnějšímu:

1. Z vyváleného válečku o průměru 2–3 cm ukrajujeme kousky nožem nebo špachtlí a vhazujeme do vody (to je nejjednodušší způsob).

2. Chceme-li však nóbl noky, musíme ještě každý ukrojený nok vzít do ruky a vyválet do tvaru kuličky, a pak jej pomocí hranaté vařečky, špachtle nebo tupé strany nože (nebo ocílky, jak dělali kluci) promáčknout.

3. Nebo ukrojený a v dlaních vyválený nok jemně zmáčkneme vidličkou.

4. Nebo tvarujeme noky pomocí dvou kávových lžiček. Do každé ruky uchopíme kávovou lžičku, jednou nabereme těsto a přendáme ho přes hranu na druhou lžičku. Celý postup opakujeme několikrát, až se nám vytvoří hladký nok s podélnými ostrými hranami. Před posledním přendáním noku ze lžičky na lžičku prázdnou lžičku namočíme. Nok pak hezky sklouzne.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

1 komentář u „Filátka pstruha na datlovém másle a bramborové noky se šafránem a mátou

  1. Po chvilce pridame k datlim filatka pstruha a opeceme je pouze kuzi dolu. Behem peceni rybu prelevame rozpustenym maslem. Nakonec osolime a zakapneme citronem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *