Albóndigas

Suroviny na 2 porce

masové kuličky: 200 g kuřecích prsou, 50 g sušené iberské šunky, špetka soli, 3 stroužky česneku, lžíce sekané petrželky, 2 lžíce mléka, 2 rozšlehaná vejce, strouhanku na zahuštění

omáčka: 2 velké cibule, 2 hrsti mandlí + stroužek česneku, 1 velká houska, olivový olej, 1 stroužek česneku, voda + bílé víno, špetka šafránu, sůl

Postup

Co jsou albóndigas? Jsou to masové kuličky upravované podle krajových a rodinných zvyklostí, z různých druhů mas s rozličnými typy omáček. My vás zveme na kuřecí kuličky v mandlové omáčce se šafránem, tak jak jsme je vařili a chutnali v Baeně, v olivovém ráji u „Nuñez de Prado“. Jsou vynikající!

Namletá kuřecí prsa a šunku nakrájenou na kostičky smícháme s drceným česnekem, petrželkou, trochou mléka a vejcem. Postupně přisypáváme strouhanku, abychom získali hmotu, ze které se nám budou dobře tvarovat kuličky. Masovou směs necháme alespoň hodinu v lednici odležet. Poté tvarujeme kuličky (o průměru cca 2,5 cm) a necháme v lednici opět ztuhnout.

Kuličky usmažíme na olivovém oleji. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, zvlášť usmažíme celé mandle, kousek staršího bílého chleba (veka, houska, rohlík), stroužek česneku.

Cibulku, mandle, chléb a česnek vložíme do mixeru nebo kuchyňského kútru, přidáme ještě jeden stroužek čerstvého česneku a vše rozmixujeme, přilijeme vodu a bílé víno, aby se nám vytvořila omáčka (konzistenci by měla mít hustší polévky).

Omáčku přelijeme do kastrolu, vložíme do ní masové kuličky a dusíme 10 – 15 minut. Podle chuti omáčku dosolíme a přidáme špetku šafránu.

Přejeme dobrou chuť

videonávod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *