Suroviny na 4-6 porcí
1,2 l silného rybího vývaru, česnekovo-citronové aioli, 600 g tresky, olivový olej, 4−6 plátků starší veky nebo bagety, šafrán
česnekovo-citronové aioli: 3 žloutky, 1 stroužek česneku, 2 lžičky dijonské hořčice, kůra a šťáva z poloviny citronu, 200 ml panenského olivového oleje
Postup
Pokud máme připravený rybí vývar, vrhneme se na česnekovo-citronové aioli.
Ke žloutkům přidáme drcený česnek, hořčici, citronovou kůru a šťávu. Ručním šlehačem nebo tyčovým mixerem začneme ke žloutkům za vysokých otáček vešlehávat pozvolna tekoucí olej, až dosáhneme požadované konzistence.
Plátky veky nasucho opečeme a vložíme do hlubokého talíře, jemně posypeme špetičkou šafránu a položíme na oleji opečenou porci tresky.
Rybí vývar udržujeme těsně pod bodem varu, vmícháme do něj majonézu. Takto připravenou polévkou podlijeme připravenou porci opečené veky a ryby.
Přejeme dobrou chuť