Suroviny na 2 porce
150 g rýže vialone nano, půl lžičky šafránu, 500 ml kuřecího vývaru, 1 cibuli, 150 g chřestu, 80 ml bílého suchého vína, 30 g másla, 30 g parmazánu, sůl a pepř, mizunu na dozdobení
Postup
Nad šafránové rizoto prostě není. Samotný šafrán je sice dost drahý (nejlepší pochází z Íránu), ale není se čemu divit, sklizeň je opravdu náročná. Asi už jste se taky párkrát nachytali a koupili falešný šafrán, což je vlastně světlice barvířská, která se používá jako přírodní barvivo. S pravým šafránem se vůbec srovnávat nedá. Takže na to pozor.
Vývar si ohřejeme a přidáme do něj šafrán: v horké tekutině se jeho chuť uvolní a bude výraznější. Cibuli jemně nasekáme a zpěníme na kapce másla a olivového oleje. Přidáme rýži a orestujeme. Přidáme víno a necháme alkohol vypařit. Poté postupně přilíváme vývar se šafránem: důležité je hodně míchat, aby se z rýže uvolnil škrob. Když je rýže na skus (což trvá cca 12 minut) můžeme rizoto buď dokončit anebo dát rýži v co nejtenčí vrstvě vychladit a použít později. Zakrytá rýže vám vydrží klidně dva dny.
Před dokončením přidáme blanšírovaný chřest, dochutíme parmezánem a zbytkem másla. Osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec ještě postrouháme sýrem, přidáme hlavičky chřestu a čerstvé lístky mizuny.
Přejeme dobrou chuť