Suroviny
50 g droždí, 5 dl mléka, 1 g šafránu, 200 g másla v pokojové teplotě, 1 vejce, 2 dl cukru, 1 čaj. lžičku soli, 15 dl mouky(přibližně), plech na pečení, papír na pečení, utěrka
Postup
- Rozdrobte droždí do mísy
- Ohřejte mléko (na 37°C) a zalijte jím droždí.
- Máslo nakrájejte na kousky a přidejte do teplého mléka.Mléko nalijte na droždí a zamíchejte.
- Do směsi vyklepněte celá vejce, přisypte cukr a sůl.
- Zapracujte po malých dávkách mouku a vypracujtehladké těsto. Nevadí, když bude trochu lepit. Díky šafránu bude těsto rychleji vysychat, nedávejte proto příliš mouky.
- Nechte těsto 30 minut kynout. Během kynutípřipravte náplň. Smíchejte máslos cukrem a vanilkovým cukrem.
- Zahřejte troubu na 200°C.
- Těsto prohněťte a rozdělte na dvě poloviny.
- Těsto rozválejte, naneste na něj vanilkové máslo.Pláty těsta přeložte na půl.
- Pláty rozkrájejte na pruhy široké asi 2 cm a smotejte jedo tvaru uzlíku
- Plech na pečení vyložte papírem na pečení.Na plech naskládejte uzlíky a zakryjte je utěrkou. Takto je nechte dalších 30 minut kynout.
- Mezitím si připravte posyp. Smíchejte cukrs potravinářským barvivem vaší volby. Pokud by byl cukr příliš mokrý, usušte ho rychle na plechu v troubě.
- Uzlíky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem.
- Pečte dozlatova (asi 8 minut)
Náš tip: Uzlíky budou krásně vonět, pokud do másla přimícháte i strouhanou pomerančovou kůru.
Přejeme dobrou chuť